Moet je zelfstandige zijn om te ondernemen ? Als werknemer een nieuw project opstarten is vaak even spannend en ondernemend. In het Engels wordt een verschil gemaakt tussen intrapreneuring en entrepreneuring. In het Nederlands houden we het op ondernemen tout court.
Het opzetten van een nieuw project of programma vergt vaak dezelfde aspecten als bij de creatie van een start-up. De vijf te volgen stappen zijn dezelfde, de context is uiteraard anders. Dromen - denken - durven - doen - doorzetten.
Dromen - Ondernemen begint bij een droom. Over hoe de wereld er beter uit kan zien. Of van hoe jij financieel onafhankelijker wordt. Of beide. Liefst. Waarom wil je een nieuw project? Dat begint bij je droom.
Denken - Dromen zonder denken is een beetje naïef, niet? Intuïtief ondernemen zonder denken nog naïever. Goed onderzoeken over hoe je je droom kan realiseren is een must. Is die wel realiseerbaar? Hoe ga je die tientallen anderen met dezelfde droom steeds een stap voor blijven?
Durven - Je besluit het aan te durven. Na lang twijfelen over de zin of onzin van zekerheid, en wat dat met je doet. Je laat je begeleiden door anderen die het al deden, je hoort ook naar diegenen aan de zijlijn die het geen goed idee vinden.
Doen - Na lang twijfelen, is het moment gekomen om het te doen. Want het is jouw doordachte droom. Je springt in het diepe, wetend dat je af en toe een slok water zal binnenkrijgen. Koud water, warm water, whatever… Zwemmen !
Fijn gevoel, want genoeg supporters tijdens je opstartfase. Eens je goed op weg bent, merk je snel dat je project niet enkel op die supporters zal kunnen blijven teren.
Doorzetten - Fijn gevoel, want genoeg supporters tijdens je opstart. Maar dat wordt snel anders. Doorzetten is de boodschap: de weg naar succes is lang. Een 100 meter sprint is het niet, neen. Eerder een marathon, of twee. Ondernemen doet altijd een beetje pijn, maar de aanhouder wint.
En wat houdt jou bezig?
In welke fase zit jouw organisatie? Of verschilt dit van project tot project?
Wil je graag iets nieuws starten waar je organisatie nog niet klaar voor is?
Besef je dat je eigenlijk best focust op één ding tegelijk, maar wil je stiekem toch meer?
Wil je iets veranderen dat het je mensen kan kwetsen en doe je het daarom liever niet?
Twijfel je eraan om verder te gaan of wil je net verder springen?
Wat zijn jouw bedenkingen over ondernemerschap? Wat maakt al je opofferingen waard?
MBDX biedt een actief luisterend oor als collega ondernemer. We zoeken samen het evenwicht tussen je ambities en je uitdagingen. Vanuit project- en verandermanagement bouwt MBDX op brede kennis en praktijkervaring.
En in het geval dat je door ons niet geholpen kan worden? Wel, dan zijn we daarover eerlijk en transparant.